Thursday, August 30, 2012

ကရင့္ရုိးရာ ကဒတ္ဟင္းလ်ာ



အခုလို မိုးရာသီ၀ါေခါင္လမွာ ကရင္လူမ်ဳိးေတြရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းမွာ  ၿမိန္ရည္ယွက္ရည္ စားသုံးေနၾကတဲ့ ဟင္းလ်ာတမ်ဳိးကေတာ့ ကဒတ္ဟင္းလ်ာပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။

မေလးရွားမွာေတာ့ ဒီကဒတ္ဥေတြကို ရွာလို႕မလြယ္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ကရင္ၿပည္ကေန လွမ္းမွာရပါတယ္။ ဒီမနက္မွာေတာ့ ကရင္ျပည္နယ္မွတဆင့္ ဘန္ေကာက္ကေန ေရာက္ရွိလာတဲ့
ကဒတ္ဥေတြကို MKO ရုံးမွာခ်က္ၿပီး ၀ါေခါင္လထမင္း၀ိုင္းကို ေဖၚေဆာင္စားသုံးၾကပါတယ္။



ကဒတ္ဟင္းကို အလြယ္တကူ ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။
 ၁။ သင့္ေတာ္သေလာက္ေရကိုအိုးထဲထည့္ၿပီး ငါးပိအနည္းငယ္ထည့္ကာ အရင္ၾကဳိရပါတယ္။
၂။ ဆူပြက္လာတဲ့အခါ စပါးလင္ႏွစ္ဥနဲ႕ အသင့္ေထာင္းထားတဲ့ ျငဳတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ နီ/ျဖဴေတြကို
ထည့္ရပါတယ္။
၃။ ၿပီးလွ်င္ လွီးထားၿပီးသား ကဒတ္ဥကို ထည့္ၿပီး အနည္းငယ္ေမႊေပးရပါတယ္။
၄။ ငါးမိနစ္ခန္႕ၾကာၿပီးေသာအခါ ငါးစိမ္း(သို႕) ပုဇြန္တမ်ဳိးမ်ဳိးကို ထည့္ၿပီး ဟင္းခတ္အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ဆားကို
သင့္ေတာ္သေလာက္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
၅။ ၿပီးလွ်င္ ပင္စိမ္းရြက္နဲ႕ အုပ္လိုက္ပါက ဟင္းေကာင္းတအိုး ရႏိုင္မွာၿဖစ္ပါတယ္။

No comments: